Nešťastní kvůli pařížskému syndromu

Někdy je fajn, když se sny plní. Ale někdy to také zničí veškerou naši naději. Co byste měli vědět o pařížském syndromu.

Paříž. Město lásky. Kamkoli se podíváte, zamilovaní lidé vedoucí se za ruce. Voní po teplých, čerstvě upečených croissantech. Pouliční hudebníci hrají typické francouzské šansony známé z různých filmů a seriálů. Navíc Eiffelova věž v pozadí – to prostě musíte vidět!

Když se sen setká s realitou

Alespoň takto si někteří Paříž představují – zvláště pokud tam ještě nikdy nebyli. Popravdě Paříž je prostě velké město jako mnoho jiných. Kde prší, smrdí výfukové plyny a odpadky, lidé spěchají do práce a otráveně troubí, když přecházíte ulici příliš pomalu.  

Koncem 80. let 20. století vymyslel psychiatr Hiroaki Ota, který působil ve Francii, termín „pařížský syndrom“, který odkazuje především na zklamání z toho, co si člověk představuje pod pojmem romantická prázdninová destinace. Ale nemusí to být o městě lásky nebo o dovolené, abychom na vlastní kůži pocítili pařížský syndrom: Každý sen s sebou nese riziko, že nás zklame, když se splní.

Ať už je to váha, které jsme konečně dosáhli, povýšení, o které jsme museli tvrdě bojovat, nebo kabelka, kterou jsme si konečně mohli dovolit: často zjistíme, že to, co jsme si mysleli, že nám chybí ke štěstí, nám nakonec dlouhodobou radost nedělá – jakmile toho dosáhneme. A pak se najednou ztrácí nejen náš cíl, ale i naděje nebo náš sen. 

Jak se chránit před pařížským syndromem

Znamená to, že bychom neměli mít sny a cíle? Samozřejmě že ne! Cíle a sny nám dávají motivaci a smysl, a proto bychom nikdy neměli přestat snít – a ani to nejde. Své štěstí bychom však neměli podmiňovat splněním snu, ale hledat ho – tady a teď.

Věci a lidé, které máme a které nás obklopují, si zaslouží většinu naší pozornosti – ne ty, které chceme a které nám údajně chybí. A můžeme trénovat, abychom své štěstí zaměřili na květiny po cestě místo na vítězný věnec v cíli.

Dobrá věc na tom je, že jakmile to pochopíme a dokážeme být spokojeni s realitou, aniž by se splnila všechna naše přání, můžeme snít tak troufale a ve velkém, jak chceme, a přitom být imunní vůči pařížskému syndromu – protože naše sny se nemusí splnit, abychom byli šťastní. Realita pak nemusí odpovídat našim očekáváním, abychom se v ní cítili příjemně. A Paříž nemusí být městem lásky, které voní croissanty, abychom tam prožili báječnou dovolenou. Po pravdě, pokud jsme zklamaní, není to ani kvůli realitě, ani kvůli našim snům – ale kvůli nám.

Zdroj: www.en.wikipedia.org/wiki/Paris_syndrome, názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat